50 GK Questions on Union Budget & Economic Survey | Latest Survey 2019

50 GK Questions on Union Budget & Economic Survey | Latest Survey 2019

Shakeel Anwar

Budget is absolutely absolutely nothing however a declaration of earnings and spending. Relating to Article 112 associated with the Constitution, "the Union Government lays a statement of its approximated receipts and spending for the from April 1 to March 31, before both the Houses of Parliament" year.

The expression spending plan hails from the old word that is french this means bag. It really is a quantified economic plan for current, previous and future income and spending associated with the Central Government.

50 GK Questions on Union Budget & Economic Survey

1. Which associated with the statement that is following proper about Budget?

We. It really is a declaration of budget for a period that is future aiming proposed expenditure and way of funding it.

II. Article 111 regarding the Constitution calls for the federal government presenting to Parliament a declaration of predicted receipts and spending in respect of each year that is financial.

Choose correct one:

D. Neither I nor II

Ans: A

2. Which regarding the following is related into the procedure Green’ objective?

A. Creation of tomato, onion and potatoes

B. Manufacturing of tomato, chili and potatoes

C. Production of pulses, onion and potatoes

D. Manufacturing of tomato, pulses and rice

Ans: A

3. Which associated with following policy (Yojna) bring 5 lakh acres under natural farming?

A. Shyama Prasad Mukherji Rurban Mission

B. Pramaparagat Krishi Vikas Yojna

C. Pradhan Mantri Krishi Sichai Yojna

D. PM Fasal Bima Yojna

Ans: B

4. Which Bill had been proposed become moving to fix issues in infrastructure agreements, PPP and Public Utilities? </p>

A. Ability Development Programme

B. Businesses Amendment Bill

C. Public Utility Resolution of Disputes Bill

D. Goods & Services Tax

Ans: C

5. Service Tax to be exempted on basic insurance coverage schemes under which scheme:

A. Organizations Amendment Bill

B. Shyama Prasad Mukherji Rurban Mission

D. NIRMAYA Scheme

Ans: D

6. Consider the following statement (s) is/are related towards the annual financial record (Budget)

We. The yearly financial record is divided in to three parts, consolidated fund, contingency investment and general public account.

II. All profits raised by the us government, cash lent and receipts from loans written by the us government movement to the consolidated fund of Asia.

III. Article 112 associated with the Constitution calls for the federal government presenting to Parliament a declaration of predicted receipts and spending according of each monetary 12 months.

Choose the statement that is corrects):

Ans: D

7. Which of this following Yojna speedyloan.net/installment-loans-ma/ provided nominal premium and greatest ever compensation in the event of crop loss?

A. PM Fasal Bima Yojna

B. PM Krishi Sinchai Yojna

C. Shyama Prasad Mukherji Rurban Mission

D. Pramaparagat Krishi Vikas Yojna

Ans: A

8. Consider the following statement (s) is/are related into the MUDRA Yojna.

We. It was at first created as being a wholly owned subsidiary of Small Industries Development bank of Asia (SIDBI) with 100% capital being added by it.

II. In accordance with this joyna, loan is released through Mudra bank card by having a credit that is pre-assigned in addition to payment tenure can be as high as 7 years.

Code:

C. Both We and II

D. Neither I nor II

Ans: C

9. Which associated with after scheme is pertaining to the administration and transformation of cattle dung and solid in farms to Compost, fertilizer, bio-gas and bio-CNG?

A. Galvanizing Organic Bio-Agro Resources Dhan

B. Swachchh Bharat Abhiyan

C. Pradhan Mantri Jeevan Jyoti Beema Yojna

D. Prime Minister Krishi Sinchai Yojna

Ans: A

10. Consider the statement that is followings):

We. Budget could be the procedure of planning company quotes

II. Budgetary control may be the methods to achieve performance on such basis as spending plan

Which of this statements that are following proper about budget, cost management & budgetary control?

C. Both We and II

D. Neither I nor II

Ans: B

11. Consider the next statement (s) is/are true about spending plan, budgeting & budgetary control.

We. Budgetary control is a wider concept whereas Budget and cost management are narrower concepts

II. Budget may be the process of planning company estimates.

Which associated with the after statements is/are proper?

C. Both We and II

D. Neither I nor II

Ans: A

12. Based on the 2018-19 spending plan message of Arun Jaitley, Asia are at 3rd rank on such basis as exactly just exactly what?

A. Purchasing Energy Parity (PPP)

B. Gross domestic item (GDP)

C. Agricultural Prodution

D. Foreign Direct Investment (FDI)

Ans: A

השארת תגובה